Fotoklubový baner
Fotoklubový baner
Fotoklubový baner
Fotoklubový baner
Fotoklubový baner
Fotoklubový baner
Fotoklubový baner
Fotoklubový baner
Fotoklubový baner

Závěrečné ohlédnutí za 6. Vsetínským mezinárodním FOTOmaratonem Fotoklubu Vsetín - 2015

Závěrečné ohlédnutí

za 6. Vsetínským mezinárodním FOTOmaratonem Fotoklubu Vsetín - 2015

 

     Předposlední květnovou sobotu proběhl již 6. ročník Vsetínského mezinárodního FOTOmaratonu Fotoklubu Vsetín - 2015. Zúčastnilo se ho 30 fotomaratonců z Česka a Slovenska.

Z pěti témat,  Architektura v detailu, Kolo, Diagonála, Obrázky z ulice a Ze života zvířat , se vítězným tématem staly Obrázky z ulice. Po vylosování a společné fotografii všech účastníků začal lov záběrů v ulicích Vsetína mezi kapkami deště. A do cíle pak i přes nepřízeň počasí doběhli všichni.

Porota ve složení Zdeněk Hartinger, František Novotný a Petr Leška pak měla plné ruce práce s vyhodnocením soutěžních fotografií, výsledkem bylo udělení cen a čestného uznání

1.cena - Petr Hrňa, Vsetín

2.cena - Jiří Jurečka, Vsetín

3.cena - Petr Žlebek, Vsetín

Čestné uznání - Jan Hrubý, Vsetín

Ze všech neoceněných fotografií pak porota vybrala dalších 8 fotografií od autorů : Lenka Novotná, Petr Žlebek, Róbert Šak, Petr Hrňa, David Klímek, Aleš Mikuláštík , které budou spolu s vítěznými fotografiemi vystaveny Fotoklubem Vsetín v jeho "Galerii na chodníku" od 1. do 30.června 2015.

Po rozdání cen jsme si všichni prohlédli soutěžní a vítězné fotografie a porota nabídla svůj pohled na odevzdané fotografie.

Fotografie soutěžní, vítězné i zákulisní si můžete prohlédnout na adrese

http://sites.google.com/site/vsetinskyfotomaraton/home 

 

Závěrem bych chtěla poděkovat všem soutěžícím, že našli čas a odvahu to zkusit.

Porotě za vyhodnocení soutěžních fotografií.

Členům fotoklubu Vsetín, kteří se podíleli na organizaci FOTOmaratonu - prezidentovi fotoklubu Honzovi Hrubému za zajištění cen a sponzorských darů, Róbertu Šakovi a Martinu Kazmířovi za technickou podporu, Bedřichovi Randýskovi za dokumentární foto a všem ostatním, kteří pomáhali s přípravou.

Zvláštní poděkování patří sponzorům a mediálním partnerům FOTOmaratonu, jmenovitě

MěÚ Vsetín

Dům kultury Vsetín

Časopis FotoVideo

Časopis FOTO

Časopis Digitální foto

Nakladatelství Zoner PRESS

Zoner software, a.s.

Z-studio Zlín

 

Tak to je vše pro letošní rok, těším se na vás příští rok na 7. Vsetínském mezinárodním FOTOmaratonu, v květnu 2016 J 

 

Kveta Šaková

Fotoklub Vsetín

 

Komentáře

Re: Závěrečné ohlédnutí za 6. Vsetínským mezinárodním ...

Ohlédnutí porotce…

 

Díky Vsetínskému FOTOmaratonu se opět po roce začalo v ulicích Vsetína pohybovat více fotografů, než je zvykem. Téma  Obrázky z ulice určitě nesvazovalo nikomu ruce v mačkání spouště fotoaparátu, pokud nechodil se zavřenýma očima. Porota uznala, že všech devadesát fotografií splňuje zadané téma. Účastníci využili široký rozsah tématu  – od záběrů celku, stavěných na prvcích kompozice, přes graffiti, detaily, sociální dokument, reportážní záběry z akce automobilových veteránů až po skutečné „obrázky“ osob vtipně komponovaných na ulici do nalezeného obrazového rámu. Ano, to vše byly obrázky z ulice, statické i s dynamikou, zobrazující mnohotvárnost ulice, jak záměrně vymezoval česky volený název tématu.

Nebyla to jen anglicky street photography, jako typ dokumentární fotografie, která zobrazuje věci a lidi v nekašírovaných a nearanžovaných situacích. Street photography byla tak jen součástí vylosovaného tématu. I nekašírovaná a nearanžovaná dokumentární fotografie musí splňovat řadu požadavků nejen obsahových, ale i formálních a estetických, aby diváka zaujala nebo oslovila. Bohužel většině takto zaměřených fotografií, často na pomezí sociálního dokumentu, něco scházelo. Proto v konkurenci jiných obrázků z ulice nepřevažovala mezi oceněnými – tak třeba jindy.

Porota se dozvěděla až při vyhlašování výsledků (třeba i s neskrývaným překvapením), kterým autorům přidělila ocenění. Přejme si, aby takto striktně a poctivě bylo postupováno i v jiných oblastech, kde jde o víc, než kultivovanou zábavu.

 

Ve Vsetíně 25.5.2015

František Novotný

 

Možnosti prohlížení komentářů

Vyberte váš preferovaný způsob k zobrazení komentářů a klikněte na "Uložit nastavení" k potvrzení vašich změn.